Excursii
EXCURSIA SE FACE PE TRASEUL: Brațul Sulina – Canal Caraorman – Canal Ceamurlia – Canal Litcov - Canal Caraorman – Sat Caraorman și retur (durata excursiei este de aproximativ 2 ore cu barca și aproximativ 2 ore cu mașina până la Pădurea Caraorman – excursia cu mașina la Pădurea Caraorman se plătește separat și este organizată de localnicii din sat - aproximativ 30 LEI/pers.)
Pădurea Caraorman se întinde pe o suprafață de 3000ha. Situată în centrul grindului Caraorman, pe un teren nisipos de origine marină se află o pădure de stejari (de peste 30m înălțime), cu ramuri impunătoare și vegetația bogată. care prin prezența unei specii de liane și a altor plante agățătoare conferă acestei păduri un aspect subtropical. Dintre arborii din Pădurea Caraorman putem enumera: stejari seculari de 25m înălțime, ulmi, sălcii, plopi albi și negri, arini, frasini pufoși, aceștia din urmă fiind o raritate botanică.
În această pădure s-au semnalat cuiburi de vultur codalb, prin protecția pădurii asigurându-se în același timp și protecția acestei specii, alte specii de păsări am mai putea adăuga și corbii. Pădurea face parte din aceeași linie cu Pădurea Letea. În 1940 a fost declarată monument al naturii.
În Pădurea Caraorman întâlnim locuri deosebite cum ar fi „Fântâna Vânătorilor” unde putem vedea un stejar vechi de 400 de ani cu o circumferința a trunchiului de 4m, stejar care a fost denumit „Stejarul îngenuncheat” datorită ramurilor ce s-au întins pe pământ. „Stejarul îngenuncheat” (400ani) face parte integrantă din peisajul mirific al Pădurii Caraorman și implicit din peisajul unic al Deltei Dunării.
Cost 80 lei / persoană
Minim 400 lei / excursie - ambarcațiune
EXCURSIA SE FACE PE TRASEUL: Dunărea Veche – Canal Bogdaproste – Lac Bogdaproste – Lac Laamiaza – Lac Trei Iezere – Canal Eracle – Canal Stipoc – Manastirea Sf Athanasie (Stipoc)– Sat Mila 23 – Vizitare Sat Mila 23 – retur pe Dunărea Veche (durata excursiei este de aproximativ 4-5 ore).
Pe traseul până la Satul Mila 23 se vizitează canale și lacuri din Delta Dunării unde se întâlnesc o multitudine de păsări, vietăți, plante și peisaje mirifice. Traseul începe pe brațul vechi al Dunării denumit și Dunărea Veche. Se vizitează Canalul Bogdaproste care face legătura între Dunărea Veche și lacul Bogdaproste, un canal foarte des vizitat de pasionații de pescuit și de pescari. Lacul Trei Iezere, cunoscut pe unele hărți mai vechi sub denumirea de Trei Ozere, este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de lacuri din Delta de Nord. Denumirea Lacului – Trei Iezere – provine tocmai datorită acestui veritabil “ansamblu de lacuri” din Delta de Nord, ansamblu format de Lacurile (de la E la V) La Amiază, Cazanele și Lacul Rădăcinos (Corciovata sau Covaliova, așa cum mai este cunoscut). Lacul Trei Iezere este un lac puțîn adânc pe ape medii adâncimea lui nedepășind 1.0 – 1.5 m. Malurile lacului sunt în general instufate, nepermițând camparea. O vizită pe Lacul Trei Iezere, mai ales primăvara, poate oferi o experiență deosebită legată de solitudinea și liniștea Deltei Dunării.
Mila 23 este un sat în partea de nord a județului Tulcea, în Delta Dunării, la 53 km de Tulcea, pe brațul Dunărea Veche, ce se desprinde spre stânga din brațul ce duce la Sulina, cam la jumătatea distanței între Tulcea și Marea Neagră. Este accesibil numai pe calea apei. Numele localității Mila 23 provine de la mila marina ce era alocată zonei, marcând distanță pe vechiul braț Sulina. Satul Mila 23, sat tipic pescăresc, este singură așezare lipovenească ce a luat ființă în delta la sfârșitul secolului trecut și care, în ciuda numeroaselor inundații, a știut să-și păstreze șarmul arhaic, oferind și astăzi o imagine autentică a pitorescului în satele pescărești și a unui mod de viață neschimbat de secole.
Cost 120 lei / persoană
Minim 500 lei / excursie - ambarcațiune
EXCURSIA SE FACE PE TRASEUL: Brațul Sulina – Dunărea Veche – Canal Magearu – Sat Letea și retur (durata excursiei este de aproximativ 4 ore (dus-intors) cu barca și aproximativ 2 ore excursia cu mașina până la Pădurea Letea – excursia cu mașina la Pădurea Letea se plătește separat și este organizată de localnicii din sat - aproximativ 30 LEI/ pers.).
Drumul spre Letea este un traseu cu peisaje superbe în care se pot admira frumusetiile Deltei Dunării. Letea, satul pitoresc de pe grindul cu acelaşi nume din Delta Dunării, este locuit de urmaşii cazacilor zaporojeni care s-au refugiat aici la începutul secolului al XVIII-lea. Fugarii, numiţi haholi, adică ucraineni din Austro-Ungaria, au venit pe insulă cu obiceiurile lor cu tot. În Satul Letea se poate admira arhitectură veche care s-a conservat de-a lungul timpului.
Pădurea Letea este o arie protejată de interes național și este cea mai veche rezervație naturală din România. Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe suprafață de 5246,8 ha[3], din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire. Din anul 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de ,,Hasmacul Mare’’.
Pădurea s-a dezvoltat sub formă unor fâșii late (“hasmacuri”) în spațiile dintre dunele de nisip și este formată din stejar de luncă, stejar brumăriu, plop alb, frasin de lunca, tei alb. O caracteristică a pădurii o constituie abundența de plante cățărătoare: vița sălbatică, hameiul, curpenul de pădure și nu în ultimul rând liana grecească (Periploca graeca), cea care dă pădurii un aspect mediteranean. Totodată, aici au fost identificate peste 2.000 de specii de insecte, viperă de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla) – care cuibărește aici, trei specii de șoim, corbul, etc. Aici se găsesc 500 de specii de plante și peste 3.000 de specii de animale, adică peste 70% din speciile de animale din Rezervația Biosferei Delta Dunării, grindul Letea fiind considerat de specialiști drept unul din cele mai interesante medii naturale din România.
Toate aceste specii de plante și animale, unele dintre ele foarte rare sau cu caracteristici deosebite au făcut ca această pădure să necesite o atenție deosebită pentru conservarea și păstrarea valorilor ei naturale. Cea mai veche rezervație naturală din România, Letea este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. De asemenea, este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.
Cost 100 lei / persoană
Minim 500 lei / excursie - ambarcațiune
EXCURSIA SE FACE PE TRASEUL: Brațul Sulina – Sulina – Vizitarea Orașului Sulina - Retur (durata excursiei este de aproximativ 3 ore) De obicei această excursie include și plajă la Marea Neagră. Pentru această excursie se merge relativ la o oră matinală 9.00 sau 10.00 dimineața, turiștii sunt lăsați la plajă de către ambarcațiune, apoi pot merge să viziteze orașul Sulina (pe jos sau cu taxi de la plajă), pot servi masa, după care stabilim telefonic ora și locul la care doriți să vă preia barca din oraș. Excursia include și o ieșire cu barca la bara Sulina pe apă (locul unde Dunărea se revarsă în mare), vizitarea Farului vechi și Farul nou, tot din barcă.
Sulina era cel mai important port de pe coasta de vest a Mării Negre iar din 1870 a fost primul Porto Franco (port liber) al României. Aici existau 8 reprezentanțe consulare, multe companii de navigație, 2 spitale moderne, palatul administrativ al Comisiei Europene a Deltei Dunării, teatru, tipografie, cazino. Marinari, comercianți și afaceriști din lumea întreagă se adunau aici ca să pună lumea la cale. Primul Război Mondial a oprit și a distrus aproape în totalitate orașul. Farul Vechi din Sulina a fost construit în 1869, are 17 metri înălțime și este astăzi muzeu ce poate fi vizitat Palatul Comisiei Europene a Dunării. Aceasta este una dintre cele mai impunătoare clădiri ale orașului (construită în perioada 1856 – 1858) și este simbolul creșterii economice și sociale a orașului Sulina. Biserica Sf. Alexandru și Sf. Nicolae. Nu ai cum să o ratezi, această biserică este chiar pe faleză. A fost construită pe la sfârșitul secolului 19, între timp s-a degradat (poți vedea că e înconjurată acum de schele pentru renovare) dar arată foarte bine pe malul Dunării. Cimitirul dinspre plajă e singurul cimitir marin din estul Europei. Pe vremuri el se afla chiar pe malul mării însă între timp s-au depus aluviuni iar acum marea s-a îndepărtat un pic. Acolo poți să vezi morminte de pirați, de prințese, musulmani, evrei, catolici, protestanți, ortodocși – toți își găsesc odihna în cimitirul de la Sulina. Aproape de vărsarea Dunării în Marea Neagră vei vedea farul nou, înalt de 48 de metri – amplasat aproape de capătul digului de sud al gurii Canalului Sulina. În apropiere este și farul vechi de pe digul de nord ce a fost construit în 1887.
Lucrările de prelungire în mare a digurilor gurii Canalului Sulina, începute în 1922, au oprit utilizarea acestui far. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, farul a devenit punct de observație utilizat de către marina militară germană. Astăzi, farul vechi este obiectiv turistic. Plaja din Sulina, spre deosebire de alte plaje din România are nisipul fin (nu ca în Mamaia sau Costinești), iar în ceea ce privește apă marii putem afirmă că din 30 în 30 de metri sunt bancuri de nisip.