MASĂ DE PRÂNZ DIN PEȘTE GĂTITĂ TRADIȚIONAL LA PLITĂ

Vă invităm să serviți masa într-un cadru autentic, tradițional, așa cum era odată, cu mâncare gătită la plită, cu foc de lemne, cu ingredient BIO, alese numai cum rețeta o dictează, transmisă din generație în generație de către localnicii acestei minunate zone.

O experienţă în zonă trebuie neapărat să conţină şi un festin tradiţional, cu mâncare autentică, gătită la foc de lemne, pe plită.

1. CIORBĂ DE PESTE GĂTITĂ TRADIȚIONAL LA PLITĂ

Adevărata ciorbă de peste dobrogeană se face la foc mic, din peşte proaspăt (din Dunăre), de mai multe feluri.

Ciorba de peşte se face cu puține legume: cartofi, ceapă, ardei şi roşii. Vedeta este peștele.

Este impropriu numit borş de peşte, pentru că este acrită cu oţet, nu cu borş din tărâţe. Denumirea corectă este ciorbă de peşte.

Secretul ciorbei de pește constă în folosirea a cât mai multe specii de peşte. Pescarii foloseau minim cinci tipuri de peşte gras şi mai slab.
După ce se curăţa peştele se lasă în el icrele, lapţii şi băşica. Acestea dau o savoare deosebită ciorbei.

Ciorba se drege cu oţet, sare şi leuştean. Un gust deosebit are dacă este mâncat cu mujdei de usturoi.

Peştele se scoate separat pe un platou şi se mânca cu mujdei. Separat se mânca ciorba după peşte.

2. PEȘTE PRĂJIT ÎN CRUSTĂ DE MĂLAI, SERVIT CU MUJDEI CREMOS ȘI MĂMĂLIGUȚĂ

Satul Crișan situat pe malul Dunării lângă o întreagă rețea de bălți bogate în pește de toate felurile, abundă în specii așa încât mâncărurile simple, pe bază de pește sunt cele mai gustoase.

Nouă ne place foarte mult peștele prăjit cu mălai.

Peștele curățat de solzi și oase, spălat și uscat, va fi condimentat cu sare și foarte puțin piper. Îl tăvălim apoi prin mălai, pe ambele părți.

Încingem bine uleiul. Când începe să sfaraie punem peștele la prăjit, rumenindu-l frumos pe fiecare parte.

Peștele devine crocant, îl stropim cu puțin mujdei de usturoi și îl mâncam cu poftă, alături de o mămăliguță. Minunat!

3. GOGOȘI PUFOASE CA LA BUNICA.

Cunoscute din vremuri imemoriale, pregătite și savurate de toată lumea, dulcele cel mai de preț este o gogoașă caldă cu mult zahăr deasupra pe care nu o refuză nimeni.

Crocante la exterior, moi și pufoase la interior, puternic aromate și excepțional de gustoase, gogoșile preparate la plită au un gust aparte care ne duce cu gândul la nostalgia amintirilor de când eram copii.

Acest eveniment poate fi organizat la cerere, contra cost suplimentar pentru minim 8 persoane, de preferat pentru toți oaspeții cazați în locația noastră.

Dacă ți-a plăcut spune mai departe :
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email