Raci proaspeți la ceaun

Vă propunem un festin cu raci delicioși, preparați la foc mic.

Racii se capturează în lunile cu „R” …ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.
Captura în sine este o artă.. se pun capcane speciale iar pescarii adună captura cu mare grijă pentru a nu li se sfâșia plasele.
Curățarea racilor este migăloasă și necesită un pic de atenție…ca nu cumva clestisorii lor să-ți capseze buricele degetelor.
Prepararea este interesantă și nerecomandată celor slabi de înger, deoarece se pun vii în ceaunul cu apă fierbinte și scot un „țiuit” câteva secunde.

Cum se mănâncă racii. Ce se mănâncă de la raci?

De știut că racii sunt o sursă importantă de proteine 99%, conținând foarte puține grăsimi doar 1%. Conțîn și omega 3, ceea ce îi face și mai valoroși pentru consum. Deoarece nu conțin carbohidrați, pot fi consumați fără a ne face griji de probleme de greutate.

Se apucă capul între două degete și se ține cu o mână, ținând coada cu cealaltă. Se răsucește capul stânga-dreapta până se desprinde de corp. Dacă nu se desface ușor, nu sunt bine fierți.
Consumă sucul din cap. Această variantă este facultativă. Unii apreciază foarte mult acest conținut, alții nu. În acest caz, îl arunci.
Scoate carapacea cozii. Apucă carapacea și trage de ea cu două degete și scoate carnea din interior. Este cea mai gustoasă parte. Aruncă carapacea cozii.

Consumă carnea din clești. Se zdrobesc cleștii și se scoate conținutul care este la fel de bun ca cel al cozii.

Ei și musai în timpul mesei, racii se savurează încet și delicat cu un vin alb rece, preferabil demisec.

La finalul ospățului, vor rămâne carapacele … numai bune de contemplat sau făcut amintiri „hande-made”.

Gurmandul care are cel mai mare „morman” de carapace în dreptul lui…face cinste cu o plimbare la pas pe faleza Crisanului.

Poftă bună!

Acest eveniment poate fi organizat la cerere, contra cost suplimentar.
Costul acestui eveniment fluctuează în funcție de sezon și captură.
Se poate organiza doar în lunile în care racii pot fi capturați.

Dacă ți-a plăcut spune mai departe :
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email